Gorące dyskusje na temat oleju szafranowego nie cichną. Wiele można powiedzieć na jego temat – jest skuteczny, świetnie sprawdza się na włosach o średniej porowatości, zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Jedno nadal pozostaje sporne – z czego jest pozyskiwany olej szafranowy? Odpowiedź brzmi: nie z szafranu!

Nazwa oleju szafranowego może być co najmniej myląca. Logiczne wydaje się, że pozyskiwany powinien być z szafranu. Niestety z krokusów nie pozyskuje się żadnego oleju. Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie i… tyle.

Co ma olej szafranowy do krokosza?

Olej szafranowy wytłacza się z krokosza barwierskiego. Inna jego nazwa to po prostu olej krokoszowy. Skąd zatem ta wymienność nazw? Krokosza używało się niegdyś w kuchni jako tańszego zamiennika szafranu. Nazywany był „meksykańskim szafranem” lub po prostu „fałszywym szafranem”. Olej szafranowy to po prostu pozostałość po tym nazewnictwie.

Jak działa olej szafranowy?

Warto zacząć przede wszystkim od tego, co zawiera olej szafranowy. Zawartość składników odżywczych jest o tyle ważna, że warunkuje działanie oleju na włosy. Mówi się przede wszystkim o tym, że olej szafranowy to jedno z cenniejszych źródeł witamin E. Jest w nim jej około 34%. To sprawia, że olej szafranowy działa na włosy odmładzająco, eliminuje skutki starzenia się komórek np. nadmierne wypadanie, łysienie. Ochrania włosy przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Oprócz witaminy E olej szafranowy zawiera również dużo niezbędnych włosom kwasów tłuszczowych. Kwasy nasycone znajdują się tylko w śladowych ilościach. Nieco więcej jest tylko wielonienasyconych (ok. 14% kwasu linolowego). Najwięcej w oleju szafranowym mamy kwasów jednonienasyconych (ok. 75% kwasu oleinowego). Taka zawartość kwasów w oleju szafranowych sprawia, że to olej o świetnym działaniu nawilżającym, odżywiającym i wzmacniającym. Włosy pod jego wpływem uelastyczniają się, wygładzają i nabierają zdrowego blasku.

Jakie włosy polubią się z krokoszem?

Bazując na tym, ile kwasów tłuszczowych zawiera olej szafranowy, śmiało możemy powiedzieć, że to idealne rozwiązanie dla włosów średnioporowatych. Jeśli Twoje włosy nie są całkowicie zdrowe, ich stan się pogarsza, potrafią się napuszyć w trakcie dnia, trudno je okiełznać i są coraz bardziej matowe, możesz mieć włosy o średniej porowatości. Właśnie im ochronę może zapewnić olej szafranowy. Poprawi ich kondycję i nie pozwoli, aby ich stan się pogorszył.

Orientana. Wielozadaniowy olejek z szafranem i różą japońską

Olejek szafranowy uznaje się za jeden ze skuteczniejszych olejków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Jest wielofunkcyjny i naturalny, a w połączeniu z innymi olejami i ekstraktami tworzy niezastąpiony produkt. Taki jak olejek do twarzy Róża Japońska i Szafran Orientana, który można stosować także… Czytaj...

Olej szafranowy – ekskluzywny i zaskakujący

Olej szafranowy jest wytłaczany z nasion ciernistej przypominającej oset rośliny, która jest popularna zwłaszcza na terenach Azji i Afryki. Olejek szafranowy od tysięcy lat stosowany jest na wyżej wspomnianych kontynentach nie tylko jako kosmetyk do ciała i włosów, ale jako remedium na różne choroby. Czytaj...

Olej szafranowy od Bio Nature – zdziwisz się, co potrafi!

Olej szafranowy jest bardzo nietypowym i ekskluzywnym olejkiem. Ma niespotykane właściwości, które decydują o tym, że kosmetyk jest oryginalny i ma wiele zastosowań. Firmy kosmetyczne chętnie używają go w swoich produktach, ponieważ działa on jak świetny kosmetyk odmładzający, ochraniający i regenerujący. Używanie olejku szafranowego Czytaj...